Monday, January 12, 2009

Thank you, Sir Chow

skang ni aku ngah ulangkaji physiology..ades gila susah nk mampos..da la tuh..kat dewan lak dok bising2 test mic untuk event mlm ni..mlm ni ada fiesta citra budaya yg ada subprogram serumpun melayu,pesta ranggoli dan pesta ang pow...perpaduan la konon....tp best jugak...bukan selalu dapat peluang camni..so skarang nih turn chinese wat rehearsal....camna aku nk study nih...tetiba aku tringat plak dekat aku nyer lecturer time matrik dulu..SIR CHOW...gila tol..garang tahap gaban...dia la yg selalu wat aku tensyen kat matrik..da la aku ngan add math ni tak bolei berambus langsung..kalo time skola tuh...kalo lulus pun da cukup bagus..plg tinggi aku score addmath time SPM...dapat B owh...haha...kalo wat add math sti muntah nyer...

berbalik time aku kat matrik...Ya ALLAH..terok bebenor..x caya tanya ibu aku...hehe...ari first aku masuk kelas math aku da kena ngan Sir Chow...dia suh aku buat soklan ala2 SPM..dia kata dia bg yg senang ja....senang dia, super susah bg aku...so aku x lei nk tulis menda pun kat white board...dia kata kat aku ' soklan camni pun x lei jawab, ada hati konon nk jadi dr'.....pantang tol ngan ayat 'konon tuh....x smua amek sains hayat akan jd dr....memandai ja sir ni....pastu dia bg homework.....baru sehari blajaq math...esok tuh sebelum dia datang pejabat dia kata hmwork maw siap atas meja dia...dah la tuh...dia suh wat satu topic sedangkan kami baru belajaq sehari....ALLAH...aku rasa cam nk gila mlm tuh...kami satu kelas kumpul ramai2 n reka p la jawapan apa pun..janji siap...x lei ada yg x siap.....

sok tuh masuk kelas dia...Sir da tunggu ngan muka super garang...kecut perut aku....tanpa dsangka2 aku gak yg jd pilihan untuk jwb soklan...nmpak sangat aku plg 'pandai dlm kelas tuh'.....aku p depan dengan penuh ketabahan....dan seperti biasa...sir akan pilih soklan yg luar biasa yg org biasa x lei jawab...ades....dan seperti biasa..aku orang biasa yg x bolei jawab soklan luar biasa itu...apa lagi kena fire arr....
'kamu ni jgn mimpi la nk jd doktor,bomoh pun kamu tak layak jadi..kelas sains hayat konon, kamu semua ni kelas mayat taw tak'...pergh...menusuk kalbu....nk nangeh pun ada nk gelak pun ada..so aku wat muka sekupang ja....bila aku duduk kat tmpat aku,kwn aku c ain menenangkan aku walopun time tuh aku x dak perasaan...terkejut kot...

pastu hari2 d kelas math diteruskan cam biasa...dan seperti biasa kami belajar dengan penuh sengsara dan spt biasa jugak aku terus menerus menjadi sasaran....n penah skali aku kena pilih soklan yg aku tak taw n try p buat depan dia....gila tuh face tuh face.....maw terborai perut aku dengaq dia suh p depan dia wat....so aku p la....aku try buat soklan yg aku sendiri tak taw dan aku sendiri pilih......keajaiban terjadi...tetiba aku bolei jawab.....dan sir chow trus mengeluarkan statement yg mcm cacat 'kamu ingat kamu pandai ka,pilih soklan yg senang,konon x reti jawab...skarang ni depan saya bolei pulak...kenapa??..kamu ingat saya nk puji kamu pandai kamu bolei jawab soklan senang ni....soklan ni budak tadika pun bolei jawab'....gila tol...bolei jawab susah x lei jawab pun susah...aku seperti biasa wat muka pasrah n cuba berlagak macam org yg penuh dengan kesabaran n penuh ketabahan....kalo bolei..nk ja aku sumpah Sir aku jd kerusi urut...

tp yg baiknya...setiap kali aku kena panggil p wat soklan,n setiap kali aku x bolei jawab...sir akan ajaq teknik yg mudah dpahami....so aku ingat sampai mati...Sir membantu tp dengan cara seksaaan dan paksaan...ades....tetiba satu hari 'seakan ternampak sinar'....setiap kelas ada 2 cikgu math....cikgu kami yg lagi satu tuh ngandung n sekarang dia nk datang balik...aku gila best...

hari yg dtunggu2 tiba...kami akn berpecah kepada 2 grup dan aku termasuk grup A.....dan dengan senyum ala2 macam best...Sir Chow kata...'ok kelas..mulai sekarang kita berpecah dan saya akan amek grup A dan saya akan ajaq grup A sampai abeh sem'....gila...rasa cam kena heart attack....da la Sir Chow ni x penah ada excuse untuk x datang kelas....aku ngan kwn aku tertanya2 dia tak penah sakit ka...n bila dipikirkan balik...orang baik jer yg selalu kena dugaan nih...Sir Chow baik ker? haha jahat tol...dan bermula la episod grup A dengan Sir Chow 'tercinta'....tp dia ada new strategy...memang mampos kami...da la lg skit orang...lg lebih tumpuan...dan lg tinggi kebarangkalian kami kena torture gila2.....



tp be continued.....

2 comments:

Izat Tarmizi said...

weh,tulis citer panjang2 buat ler perenggan...yapedaaa

bearcat said...

mengingatkan aku pada lecturer Biostatistik yang mana aku teramat bengap. Kena lempar dengan kapur ke muka. Akhirnya lecturer tu jadi bapa angkat aku haha. Belajar tiap2 hari face to face...haaa amik ko.