Friday, February 20, 2009

sambung cerita sir chow...

ari ni abeh exam....aku mula ceria semula...seolah2 roh baru, masuk dlm diri aku....hiperbola skit...n tetiba aku rasa nk sambung crita sir chow...haha...coz tadi yg jaga exam,muka sebuku mcm sir chow...ades...

lepas sir pegang kelas A...dia tukaq teknik ngajaq....kami kena buat 4 grup...setiap grup bila masuk kelas kena discuss tutorial....aku best la jugak...coz kurang la aku kena wat kat depan.....kurang la aku kena marah...kurang skit tensyen....kononnnye......

aku mcm biasa...kumpul rakan2 sebaya yg sekepala dengan aku...kami duduk berjemaah kat belakang....yang tu la kononnya grup kami.....pastuh sir nanti round meja ke meja nk check tutorial...bila dia cek tutorial aku dengan budak sebelah aku....hampir sama...mana x nya...budak sebelah aku ni merangkap rumate aku...merangkap jugak kwn sepeniruan aku...ades.....apa lg....kena sembur la aku dengn kwn aku tuh.....

pastuh sir kata kat aku....sakinah awk duduk grup depan....hampeh tol.....aku x sesuai dok dengan geng budak skema nih.....dengan muka poyo segan aku p duduk grup depan....dahsyat tol budak2 tuh...soklan smua bolei jawab....aku asal selak ja kertas aku mesti ada part yg kosong....rasa rendah diri bertandang...

sejak dari aku pindah pi duduk dengan grup budak pandai ni...aku mcm dpt satu semangat nk buat tutorial...kononnya....tp part kosong still byk la....sir pulak...memang ari2 dok depan muka aku....aku nk tulih pun terketar2....nk tekan kalkulator pun mcm jari da ilang motor function...

sambil aku buat math...sir sambil dok bg ceramah kat aku...aku tunduk ja buat2 bz kira...padahal hampeh aku tak taw apa2 pun...kalo bab trigo lg la....rasa mcm belajaq menda alien ja....aku pura2 x dengaq apa sir ckp,walopun sbenaqnya menusuk kalbu...walopun sir aku chinese....tp malay dia fluent...slang kedah lg....dia selalu ckp kat aku...'sakinah,hang ni bukan tak pandai...hang malaih nk cuba.....saya taw la,kamu benci math kan,tgk pun da taw....tp hang jgn ingat kalo hang nk jd dr ka...nk jd bomoh ka...math tu tetap penting'.......ish sir ni....bila masa lak aku nk jd dr....jauh sekali seorang bomoh......tp aku amek nasihat tu secara positif.....da ari2 kena brain wash.....kwn2 aku yg lain smua kesian kat aku...tp aku think positif....bukannya sir abaikan aku trus.... memangdangkan aku 'pandai sangat math'....dia 'kononnya' nk bg semangat kat aku....apa la depa ni....

hari2 diteruskan seperti biasa....aku da mula immune dengan sir...ari2 tgk muka dia dah tak buat aku gerun....exam da nk dekat...memg aku agk tensyen memandangkan aku memang x bolei jwb math tanpa klu.....so sir kata kat aku...mulai ari ni tiap2 petang kamu p tempat saya....kamu bukan x reti..kamu x paham konsep.....(aku wat muka sedih)...hang dengaq dak sakinah ...(ok2 saya cuba sir)..kalo hang ada kesedaran hang p....saya tunggu.....kalo kamu nk p kamu kol saya...kalo x dak kol,saya balik.....terharu aku,dia sanggup balik lmbt semata2 nk ajaq aku math....

mula2 aku gerun gak coz depan meja sir chow ada best fren dia since depa form 5....perangai memang sebijik....mula2 masa aku nk p..aku kol...tut tut..kelekut...aku letak...hahaha...aku kata dekat ain.....sir x dak,jom balik..pastuh kwn aku kata..ang kol x sampai 3 saat....sir x dak la,jom balik.....pastuh sir chow kol balik.....hai sakinah awat hang cepat sangat letak...saya baru nk angkat...cepat mai...kami tunggu nih...KAMI???....sudah la...mampus la aku.....

mcm biasa....kena perli memang rapat la.....bila aku stuck..nanti sir chow kata...hang tgk wei (kata kat kwn dia)...aku da kata...budak ni memang x dengaq lecture hang...kwn sir chow ajaq lecture math aku...sir chow ajaq tutorial aku...baguih la...dalam lecture pun aku penah kena panggil...x ka gila.....aku tahan je la...nk menuntut ilmu punya pasal.....

lama2 aku da biasa.....kekadang x yah tunggu petang...time rehat aku p da...semangat...ha la petang aku nk p main...hehe.....memang sangat membantu...time mid sem exam....sir ckp ramai org fail...aku dgn kwn aku ni..memang kompem la kami...pastuh time tgk result...alhamdulillah kami dpt B....ok la...memandangkan ramai yg fail.....bersyukur aku x terkira....walopun actually time tuh pointer x lepas pun 3.5...hehe...untuk dpt 4rata jauh sekali...

aku dengan kwnku, ain mula 'kamceng' dengan sir...x takut da...hehe...masuk kelas....kalo sir x duduk ngan kami.....kami 2 org mesti menempek dekat meja cikgu.....memang terasa nkmat belajaq math....

pasth masuk sem 2....kami dapat cikgu lain....kwn2 aku yg lain semua hepi...aku dengan ain??? semestinya sedih....walopun kena mcm2...tp aku x simpan dalam hati...mungkin kalo sir x buat mcm tuh,mesti aku lingkup.....tp walopun sir x ajaq da kami...kami tetap p jumpa dia kalo da masalah.....n kalo nk guna pc dia wat assingment....

hehe...best bila tringat time2 dulu...maybe nightmares could actually end with a happy ending.......

moralnya: hormatilah cikgu anda.....mereka insan berjasa...

cikgu2 ni.... macam kesian...tensyen memanjang nk layan kerenah student2 skarang ni....tensyen nk rite ketas exam...tensyen nk buat jadual...tensyen kerenah pengetua....aku penah jumpa satu cikgu yg hampir hilang kewarasan....tp cikgu tuh release tensyen dengan ronda2 satu penang...haha...sapa untung...aku jugak....muhahaha

sekarang ni aku bukan doctor....aku bukan jua bomoh....




2 comments:

bearcat said...

kesian cikgu yang hampr hilang kewarasan tu....ntah2 dah jadi kluang man....

Sakinah Che Ross said...

dengaq kata dia da pulih sepenuhnya...baguih la..tumpang gembira sekali...hehe....