Tuesday, February 24, 2009

perginya seorang sahabat....

merana hidupku bila wifi down....nk study tak keruan...tidur x lena...mkn x kenyang...haha..hiperbola.....mana tak na...assignment yang aku plan nk siapkan semua tergendala...skrang ni aku kena reschedule jadual hidupku....ini smua gara2 wireless tuh....tp alhamdulillah skarang ni da ok....arap2 ok la,jgn buat hal da....susah wooo.....

ari tuh....hari ahad lepas...aku tengah berbincang assignment dengan kwn dekat bilik dia...pot pet pot pet...last2 apa hasil pun aku x taw....aku semacam x dak mud...so kami tangguh ke mlm hari....balik ja bilik dlm pkol 5lbh aku dpt mesej...."salam,saya nk bgtahu,aizat telah meninggalkan kita pada petang ini akibat kemalagan"....Allah....tu perkataan 1st yg keluar dr mulut aku lepas bc mesej...aku mcm x pcaya....lepas tuh bertalu2 mesej aku dpt....call dr kwn2 aku hendakkan kepastian...yg pasti semua kelu seribu bahasa....pkol 6 mcm biasa,aku dengan roomate p cafe beli lauk...roomate aku just taw kwnku kemalangan......

sampai di cafe aku tgk budak2 course aku mcm biasa,kumpul semeja....aku tgk muka semua suram...aku p....semua tgk aku semacam....aku nanges trus....aku x boleh nk ckp lgsung....aku da puas sembunyikan perasaan aku di depan rumate....maybe dengan kwn2 satu course aku berasa lebih senang untuk meluahkan perasaan....kwn2ku yg lain hanya mampu memujuk.....menyuruh aku berhenti menangis.....tanpa segan silu....kami semua melepaskan perasaan yg terbuku....tersedu sedan semuanya.....masa tuh aku memang x dak perasaan nk buat apa benda pun...aku juz nk layan perasaan dengan kwn2 aku ja....

lepas abeh beli lauk...kami naik bilik...dengan muka comot aku nek buat x taw....cepat jugak berita tersebar.....nk mkn memang x dak selera....aku p toilet,p mana smua ada ja yg nk tanya...dekat tingkat aku,aku sorang ja budak audio.....so aku la jd sasaran...memg x lei aku nk jwb...aku pun x taw crita sebenaq.....pastu ada la satu ni.....tanya mcm2...suh aku crita a to z...aku ckp aku x taw...lg pun nanti la...aku x dak mud....dia desak lg....rasa nk lempang ja...last2 aku nangeh....amek ang...sapa suh tanya byk2.....slamat sblum aku lempang...dia belah dulu.....

mlm tuh aku memang x dak mud....ibu call...aku luahkan semuanya.....lepas tuh dlm pkol 8 lbh kwn aku call...ckp senior ada dekat HKL...dia ckp kami boleh tgk jenazah dekat unit forensik kalo dibenarkan parent...n parents dia bg...so kami apa lg....mengmbil segala peluang yg ada....mungkin ini kali terakhir aku tgk muka kwn aku....so kami berjalan ke HKL....selalunya kalo berjalan ke HKL amek masa 20 min tp kami jalan 10 min ja mlm tuh coz kami tkt x sempat....

sampai kat HKL,da ramai yang ada,famili dia,senior,lecturer,dekan,pengetua,JAKSA.....memang penuh la jugak...kami diberitahu...sedang post mortem n lepas ni mandi dan dikapankan terus.....kami hanya mampu menunggu....time tuh kwn aku c Ammar mula bercerita...dia dengan arwah ada sekali masa kejadian...depa nk p KLCC...tp naik moto asing2....dlm perjalanan,dlm terowong...moto Aizat terlanggar tembok.....lepas tuh dia da x sedaq da.....Ammar ckp,dia sempat memanggu kepala Aizat sambil memanggil2 nama aizat....tp dlm hati dia terdetik "aku da x da kwn"....Ammar dan Aizat memang sahabat yang x dapat dipisahkan...sambil mndengar cerita Ammar,kami smua x dpt nk thn air mata...Ammar asyik ulang...ni smua salah dia...coz dia yg ajak keluar...kami cuba menenangkan dia.....dia asyik2 mintak maaf....kesiannya dia.....Dia kata masa dekat hospital,bila Dr panggil dia...dia da bolei agak dr tuh nk ckp apa...bila dr ckp "kami x dapat nk selamatkan kwn awk".....dia rasa mcm nk menjerit......memang mlm tuh kami semua tersangat la sedih....tetiba,akak senior panggil smua budak 1st year masuk tempat mandi jenazah...sangat menyayat hati..Aizat kelihatan tenang.....mukanya hanya bercalar.....aku tgk mak dengan ayah dia....kesian sangat...ayah dia ntah brapa kali jatuh pengsan.....

lepas tuh....jenazah dbawa pulang ke rumahnya....famili dan ayah dia sempat berjumpa kami semua untuk meminta maaf bg pihak aizat dan ucapan terima kasih sebab sudi melawat arwah....kami sempat jugak minta dengan pengetua....esok boleh tak,kami nk sewa bas u nk p umah arwah...pengetua dengan baik hati...call org yg incharge n suh dia bwk kami esok...free of charge...tima kaseh......pastuh kami balik kolej...berjalan...dalam pkol 12lbh jugak la...slamat pakgad pun paham....

malam tuh memang semua x lei nk tido...mcm x caya ja...cepat sangat aizat meninggalkan kami...kami semua kenal x sampai setahun...budak audiology ada 17 org jer....4 lelaki...3 lelaki melayu...so dlm kuantiti yg kecik ni...kami memang la rapat...so terasa la kalo sorang x dak dlm kelas....dengan budak speech pun kami rapat jugak...esoknya audio speech p umah arwah dekat sepang...semua kelas cancel...ats pertolongan cik bad...kami p nek bas u....sampai ja umah arwah...smua tengah baca yasin....so kami pun baca skali....budak chinese agk x senang duduk...mana x nyer...masing2 x besa...so depa dok luaq dulu....walopun chinese majority tp ni x halang pun kami dr berkwn....depa pun nangeh terok jugak...so sama2 rasa.....cik bad ngan cik alau,lecturer kami pun p....x tahan aku tgk cik bad nangeh jugak...ades.....kami tunggu sampai jenazah dbawa naik van...tp kami x ikut ke kubur......da selesai semua kami balik ke kolej...dlm bas....semua diam seribu bahasa....maybe mengimbas kembali kenangan kot...aku pun x taw....yg pasti...aku x dak mud....sedih nya Ya ALLAH.....semua layan perasaan......

2 comments:

bearcat said...

Innalillahiwainnaiilaihirajiun.
Allah lebih sayangkan dia.
Tapi pemergian mengejut macam ni selalunya akan menyentap perasaan kita.

Kak G pun pernah kehilangan teman.
Masih terbayang-bayang wajah dia.
Tiba-tiba kawan beritahu dia dah tak ada. Meninggal sebab sakit mengejut.
Tanpa segan silu, kak G menangis di dalam kedai.

Semoga roh kawan Kinah ditempatkan bersama mereka yang soleh...insyaallah.

Sakinah Che Ross said...

yer arrr ...memg mengejut btol....